Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Venda online de parafarmàcia fora d'Espanya

11-02-2020

Un cop revisada la normativa de l’IVA, arribem a les següents conclusions respecte a les vendes a distancia des de la farmàcia/Societat limitada a altres Estats membres de la Unió Europea:

 

a) Règim de vendes a distància:

 

  • La expedició o el transport dels béns s’ha d’efectuar pel venedor o pel seu compte.

 

  • Els adquirents han de ser particulars, persones jurídiques o entitats que no realitzin activitats empresarials o professionals (fundacions, associacions sense ànim de lucre, etc) o empresaris que no tinguin el dret a deduir les quotes de l’IVA suportat per realitzar exclusivament operacions exemptes. La definició de quines operacions estan exemptes la realitzarà cada país membre de la Unió Europea. En qualsevol cas, si son particulars, afecten els límits que existeixen al règim de vendes a distància.

 

  • Els béns objecte d’aquestes entregues han de ser diferents dels següents: mitjans de transport nous, béns objectes d’instal·lació o muntatge i béns dels quals les entregues hagin tributat conforme al règim especial de béns usats, objectes d’art, antiguitats i objectes de col·lecció en l’Estat membre d’inici de l’expedició o transport. Tot i això, cal anar amb compte perquè cada Estat membre tindrà la seva pròpia regulació. Per tant, la venda de cosmètics, parafarmàcia i similar no estaria inclòs en aquests supòsits i queda dins del règim de vendes a distància.

 

  • L’import total, exclòs l’IVA, de les entregues efectuades per l’empresari o professional des d’Espanya (TAI) amb destí a un altre Estat membre, amb els requisits anteriors, ha d’excedir durant l’any natural precedent o en curs del límit fixat per cada país; a Espanya és de 35.000€. Ara bé, quan no s’hagués superat el límit, els empresaris poden optar per tributar en destí. Per tant, si es superen els límits el règim és obligatori, sens perjudici de que pot ser optatiu si no es superen els límits de cada país en cas que l’empresari opti per aplicar-ho.

 

  • En el cas d’empresaris d’altres Estats membres que facin aquestes entregues a Espanya, l’empresari comunitari hauria identificar-se a aquests efectes a Espanya amb un NIF o número d’identificació fiscal prèvia sol·licitud a través del Model 036 i presentar autoliquidacions de l’impost (Model 303 d’IVA). Per tant, el procediment en altres Estats membres d’una societat espanyola que ven productes a altres Estats membres és el mateix amb les característiques descrites.

 

  • Per tant, si els destinataris son particulars destinataris d‘altres Estats membres de la Unió Europea, porta IVA espanyol, tret que es superin els límits de cada país.

 

  • L’empresari espanyol (farmàcia o la societat) haurà d’informar a l’Agència Tributària mitjançant un Model 036 de que actua en aquest règim.

 

b) Operacions intracomunitàries:

 

  • Seria el cas de quan els destinataris son empresaris o professionals, actuant com a tals, d’altres Estats membres de la Unió Europea.

 

c) Altres règims no aplicables en aquest cas:

 

  • Respecte a la possibilitat de liquidar l’IVA de cada país des de l’Agència Tributària espanyola, únicament és possible en cas de règim especial de prestació de serveis de telecomunicacions, de radiodifusió i televisió o electrònics, que no és el cas aplicable, ja que la venda de béns físics (mercaderies) no s’inclou dintre del concepte de serveis electrònics, donat que el fet de que el prestador del servei i el seu destinatari es comuniquin per correu electrònic no implica, per si mateix, que el servei tingui la consideració de servei prestat per via electrònica, de forma que els serveis electrònics no inclouen, entre d’altres, als béns en els quals la comanda o tramitació s’efectuï per via electrònica.

 

  • El límit de 10.000€ és pel règim especial de prestació de serveis de telecomunicacions, de radiodifusió i televisió o electrònics.

 

Això comporta que si una farmàcia o parafarmàcia realitza aquests tipus d’operacions, ha de tenir molt controlada la informació de forma separada i detallada, segons tipus de clients (empresaris actuant com a tal o particulars), de cada país de la Unió Europea (Alemanya, França, etc.), sens perjudici de les obligacions de facturació que imposa el Reglament de Facturació.

 

De la mateix manera, als Estats membres on es superin els límits de cada país, s’ha d’efectuar les gestiones oportunes davant les Agències Tributàries de cada Estat membre per donar-se d’alta.

 

Per a més informació sobre aquest impost, prego es posin en contacte amb el nostre departament fiscal.

 

Daniel Ros Aguilera

Advocat. Assessor fiscal.

Noticies relacionades

28 ABR

Informe CIMA farmàcies 2021

Informe de farmàcies amb la informació econòmica per trams de facturació de més de 250 farmàcies de la província de Barcelona de l'exercici 2021.
Veure més
Contacte

Contacta'ns sense compromís

En marcar aquesta casella, l'usuari declara haver llegit i estar d'acord amb les condicions expressades en el "AVÍS LEGAL" i la "POLÍTICA DE PRIVACITAT" de la present web.