Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Puja l'IPC: he de pujar els meus preus?

17-01-2022
Una de les consultes més habituals que estem rebent per part dels nostres clients en els últims mesos es refereix als efectes que l'elevada inflació de l'exercici 2021, reflectida en l'IPC, i els seus efectes en els costos de les empreses i negocis.

En concret, ens consulten la nostra opinió sobre si les empreses i negocis han de, al seu torn, repercutir als seus clients aquestes pujades de l'IPC i per tant pujar també preus.

En aquest sentit, hem de comentar que és de sobres coneguda la situació actual dels preus de l'energia, que s'estan incrementant de manera continuada en els últims mesos. A aquesta situació han d'afegir-se els problemes de proveïment i producció de determinats productes, les dificultats de determinades cadenes de subministraments, així com l'efecte de la recuperació de la demanda per part dels consumidors, després d'una reducció de la mateixa en 2020 marcada pel COVID.

Tot això explica la inusual pujada de preus que observem actualment, la qual també està implicant pressió inflacionista. La suma d'aquestes situacions és la que explica la inusitada pujada de la inflació i per consegüent de l'IPC.

La nostra resposta en referència a les mesures que han d'aplicar les empreses i negocis en aquest sentit és clara: en la mesura en què el cost de producció s'incrementa, si aquest increment de costos no es repercuteix en els clients, l'efecte de la inflació impactarà en els beneficis de l'empresa o del negoci.

Així, en aquelles empreses o negocis on els principals costos de producció es veuen afectats per la inflació (com per exemple, lloguers, salaris vinculats a l'IPC, subministraments -electricitat, en concret-, cost de les matèries primeres, etc.), la decisió de no incrementar preus reduirà directament el benefici de l'empresa o negoci.

En canvi, en aquells negocis on els principals costos no es veuen afectats per la inflació (per exemple, els propietaris d'immobles, les empreses intensives en capital -companyies generadores d'energia, etc.) és més fàcil mantenir els preus sense repercutir els increments derivats de la inflació.

Addicionalment, ha de tenir-se en compte que les previsions apunten a una moderació (no a una reducció) d'aquestes pujades de l'IPC especialment a partir del segon trimestre 2022. Això fa que les citades previsions apuntin a un increment addicional de preus per a final de l'exercici 2022 de “només” el 2,00%.

Una segona opció, si bé menys habitual, i que des de CIMA CONSULTING no podem recomanar, és la de reduir costos en lloc d'incrementar preus. Lògicament, aquesta reducció de costos implicarà necessàriament una reducció de la qualitat i/o la quantitat del producte o servei ofert, si es volen mantenir els marges i beneficis del negoci.

Per tant, com conclusió, la nostra opinió és que és fonamental que cada empresa i negoci conegui com afectaran els seus costos i als seus comptes d'explotació els increments de la inflació de l'exercici 2021, així com com les previsions per a l'exercici 2022. I efectuant els càlculs i estimacions oportunes, prenguin les decisions més adequades en referència a la repercussió de l'IPC als seus clients: bé repercutint l'IPC mitjançant un increment de preus als clients, bé calculant i controlant els efectes en el benefici de l'empresa o negoci en cas de no procedir a aquest increment de preus.

Els recomanem, com sempre, que consultin amb els seus assessors econòmics aquestes decisions i els possibles impactes d'aquestes.

Noticies relacionades

28 ABR

Informe CIMA farmàcies 2021

Informe de farmàcies amb la informació econòmica per trams de facturació de més de 250 farmàcies de la província de Barcelona de l'exercici 2021.
Veure més
Contacte

Contacta'ns sense compromís

En marcar aquesta casella, l'usuari declara haver llegit i estar d'acord amb les condicions expressades en el "AVÍS LEGAL" i la "POLÍTICA DE PRIVACITAT" de la present web.