Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Informe CIMA farmàcies 2021

28-04-2022

Un any més, des de CIMA Consulting publiquem l'informe de farmàcies, que pot descarregar-se al final de la pàgina, amb la informació econòmica per trams de facturació de més de 250 farmàcies de la província de Barcelona.

Per a poder fer una millor anàlisi, hem separat les farmàcies en trams de facturació, així podrà contrastar la seva farmàcia amb les de facturació similar.

A nivell comparatiu, creiem que l'anàlisi més encertada és respecte a l'exercici 2019, ja que el 2020 es va veure fortament influït pel COVID-19. El confinament i les vendes de test, màscares i gels van distorsionar el resultat de moltes farmàcies, amb variacions de vendes superiors al 30%.

Si entrem en anàlisi, veiem un increment de la facturació del 5,9% respecte a 2019. Encara que la facturació augmenta en tots els trams, el salt més important l'hem vist en les farmàcies més petites, que acostumen a ser les de barri, on moltes han saltat al tram superior.

La composició de les vendes segueix la tendència dels últims anys. Així, encara que la venda lliure s'ha incrementat en números absoluts un 2,4%, la venda de Seguretat Social ha escalat un 8,6% durant els dos últims exercicis. Amb això observem que la venda lliure suposa el 40,94% del total de facturació i la venda de Seguretat Social -aportacions incloses- suposa el 59,06%.

Si fins aquí les dades han estat positves, creiem que el més destacable és l'increment del marge brut de l'activitat: el marge ha pujat més d'un punt en tots els trams de facturació. Segueix, doncs, havent-hi una important correlació entre la facturació de Seguretat Social i un millor marge brut de l'activitat, encara que l'impacte de les vendes de productes relacionats amb la pandèmia també ha influït en aquest increment.

Quant a les despeses de personal, es mantenen estables després de l'increment que es va viure en 2020, on va caldre fer un esforç extraordinari per a bregar amb la situació sanitària. Tant és així, que la plantilla mitjana s'ha incrementat en un 4,8% en el global de les farmàcies. Això ha estat així en gairebé tots els trams de facturació, ja que les farmàcies petites han tingut l'efecte contrari i han disminuït la seva plantilla un 4%. Per a aquest exercici estem esperant que s'aprovi el conveni de la província de Barcelona, amb el que caldrà aplicar els endarreriments pendents i hi haurà un augment de costos en aquesta partida.

La resta de despeses de l'activitat s'han vist reduïdes en gairebé un 1% en tots els trams, la qual cosa ens mostra un rendiment de l'activitat abans d'amortitzacions, interessos, impostos indirectes, depreciacions (EBITDA) d'un 14,64%, més de 2 punts per sobre del resultat de 2019.

També és destacable la disminució en les existències que hi ha hagut a nivell global, un 3,6%. Encara que les farmàcies més grans han augmentat facturació, sembla que l'increment de venda lliure ha permès a la resta millorar la gestió de l'estoc. La conseqüència directa és que ha millorat la velocitat de rotació de les existències en les farmàcies de tots els trams, quedant en el 10,53 de mitjana i que la ràtio de facturació per empleat ha pujat fins als 287.000€ anuals.

Li animem a descarregar-se l'informe i comparar les dades amb els de la seva farmàcia. Com sempre, a CIMA Consulting quedem a la seva disposició per a qualsevol comentari o aclariment que ens vulgui fer arribar.

Noticies relacionades

Contacte

Contacta'ns sense compromís

En marcar aquesta casella, l'usuari declara haver llegit i estar d'acord amb les condicions expressades en el "AVÍS LEGAL" i la "POLÍTICA DE PRIVACITAT" de la present web.