Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Informe CIMA de farmàcies de Barcelona

04-12-2019
Com cada any, des de CIMA Consulting publiquem l'informe de farmàcies, que es pot descarregar al final de el document. En ell podreu trobar el resultat econòmic i l'anàlisi per trams de facturació de l'exercici de més de 250 farmàcies de Barcelona.

Un cop més, veiem com les farmàcies més rendibles són les que estan en el tram de facturació superior al milió d'euros. En aquest cas, la diferència respecte les farmàcies més grans són les despeses de personal, que proporcionalment són més grans en les farmàcies superiors.

Pel que fa a tipus de facturació, el percentatge de la venda amb recepta augmenta a mesura que la farmàcia és més gran, però sempre supera el 50% del total de vendes. En canvi, antigament aquestes vendes suposaven al voltant d'un 70%. La baixada del preu dels medicaments i el millor enfocament comercial dels farmacèutics han aconseguit donar la volta a la situació per buscar una rendibilitat més alta.

També se segueix la màxima que com més gran és la facturació d'una farmàcia, més gran és el seu marge brut. Tot i això, les farmàcies que més facturen no destaquen especialment en aquesta millora de marge. Els titulars ens diuen que, en la majoria de casos, tenen delegada la gestió de les compres en responsables de la seva farmàcia i que saben que estan renunciant a un petit marge a canvi de poder dedicar-se a gestionar el personal de la farmàcia.

Important també l'efecte dels descomptes dels reials decrets, que tenen un impacte d'entre el 0,67% i el 3,50% en els marges de facturació. Encara que no es pugui fer res per reduir-los, cal tenir-los controlats.

La partida de despeses de personal es manté estable al llac dels anys, sobretot pel que fa a percentatge de despesa de personal respecte al total de vendes. De la mateixa manera, la plantilla mitjana es manté estable respecte a l'any anterior. En l'informe de 2019 veurem quin serà l'impacte de la nova i recent conveni de farmàcies.

L'impacte de les amortitzacions del fons de comerç ha estat superior aquest any. Això és a causa de el fet que les transmissions de farmàcia estan en auge. Últimament està havent-hi un increment de compravendes de farmàcies que fan que aquesta partida suposi de mitjana un 2,17% de la facturació de la farmàcia.

Així, l'EBITDA, resultat de l'exercici abans d'interessos, impostos, amortitzacions, depreciacions i impostos indirectes és de el 12,52% i el resultat comptable de l'exercici d'un 8,02% de mitjana. En aquesta partida surten molt perjudicades les farmàcies amb menys facturació, sobretot a causa de l'impacte de les despeses fixes en el seu resultat. Aquesta és una dada que observem de forma recurrent al llarg dels anys.

Finalment, a nivell de ràtios de gestió, observem una rotació mitjana de les existències de 9,76 vegades a l'any i una facturació mitjana per treballador de prop de 300.00 €.

Noticies relacionades

28 ABR

Informe CIMA farmàcies 2021

Informe de farmàcies amb la informació econòmica per trams de facturació de més de 250 farmàcies de la província de Barcelona de l'exercici 2021.
Veure més
Contacte

Contacta'ns sense compromís

En marcar aquesta casella, l'usuari declara haver llegit i estar d'acord amb les condicions expressades en el "AVÍS LEGAL" i la "POLÍTICA DE PRIVACITAT" de la present web.